Нобеловият банкет – ежегодно тържество в чест на академичните, културните и научните

...
Нобеловият банкет – ежегодно тържество в чест на академичните, културните и научните
Коментари Харесай

Шведски ресторант предлага всяко меню, сервирано на Нобеловия банкет от 1922 г. насам

Нобеловият прием – годишно тържество в чест на академичните, културните и научните достижения на съответните нобелови лауреати за тази година – е влиятелно събитие, провеждано всеки 10 декември, на което необятната аудитория в никакъв случай няма да получи достойнството да участва. За благополучие, това не значи, че напълно не можем да се насладим на някаква част от тържествата, на които се радват носителите на Нобелова премия и техните посетители.

През последните 15 години Stadshuskällaren – шведски ресторант, прикрит в мазето на кметството на Стокхолм – предоставя всяко едно меню, сервирано по време на Нобеловия прием от 1922 година до през днешния ден. (Самият прием се организира в Синята зала на същата постройка.) И с предварителна резервация вечерящите могат да се насладят на същите блюда, както носителите на премията – от сър Александър Флеминг, който печели през 1945 година, до Мартин Лутър Кинг, младши през 1964 година и Майка Тереза ​​през 1979 година (Те вечерят надлежно на елени, гъши дроб и телешко месо.)

 Nobel-banquet-table

Стрид споделя, че никоя съответна година не се оказва по-популярна измежду вечерящите, само че отбелязва, че постоянно има нараснали поръчки за менюто на Нобеловия прием от миналата година. „ Някои от най-ранните менюта оферират ястия, които може би не са толкоз известни измежду гостите през днешния ден, като чорба от костенурки “, споделя тя. „ А в някои от менютата от 60-те години на предишния век предястието е пиле, което в наши дни към този момент не се смята за подобен специалитет. “

Но макар избора на съставки, екипът готвачи, виновни за пресъздаването на ястията, е безапелационен, че те са възможно най-близки по усет и външен тип до автентично сервираните. За да направи прекарването допустимо най-автентично, ресторантът също по този начин подрежда храната в порцеланова посуда със златен кант, която е същата като комплектите, употребявани на банкета. Всяко меню се предлага и с вино, което е толкоз близко по усет, колкото това, сервирано за съответната година.

„ Някои от виновността, сервирани през годините, са прекомерно скъпи, с цел да се сервират през днешния ден “, споделя Мария, „ по тази причина се опитваме да намерим такива със същия темперамент и от същото грозде, които са подобаващи като вкусови комбинации за храната. “

Въпреки че приготвянето на ястията постоянно може да се окаже предизвикателство – за менюта, които са по-стари от миналата година, Стрид иска гостите да създадат резервация в ресторанта минимум седмица по-рано, с цел да се подсигурява, че кухнята може да събере всички нужни съставки. Тъй като ресторантът сервира и постоянно меню за вечеря всяка вечер, има две кухни, които обслужват заведението, като едната се концентрира само върху ястия отвън историческото меню. Стрид пресмята, че 2000 гости идват в ресторанта всяка година, с цел да опитат ядене от това меню. Докато по-малка група посетители могат да се възползват от най-новото меню, тя споделя, че за по-старите менюта посетителите трябва да са минимум 10 души и че в предишното ресторантът е побирал групи до 80. Цената за визитата варира според от годината, само че менюто за 2018 година, е към 1795 крони или почти 200 $.

Създаването на ново меню от банкета всяка година е сложно начинание единствено по себе си. Задачата лишава към година подготовка и включва екип от консултанти готвачи, които работят в тясно съдействие със Стрид и нейния личен състав, както и с членове на Нобелова фондация.

През последните 15 години основен готвач Фредрик Ериксон има достойнството да работи с Нобелова фондация за менютата за банкета. Процесът е подробен и включва голям брой проверки и няколко публични дегустации. Той и неговият екип освен би трябвало да основат многостепенно меню, което да обслужи повече от 1000 посетители по едно и също време, само че също по този начин би трябвало да вземе поради диетичните ограничавания и съществуването на съставки, защото кухнята проектира менюто напролет, само че би трябвало да се има поради какви артикули ще се оферират през по-студените месеци, когато се организира банкетът.

„ Работим в тясно съдействие с фермерите в Швеция и се опитваме да подсигуряваме, че менюто е допустимо най-свежо, като използваме локални съставки “, споделя Ериксон. „ Имаме и сомелиери, които избират вина, и екип от сладкари, които основават десерти, допълващи вечерята. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР